Thumbnail
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το Σύστημα μας ιδρύθηκε το 1943 από το στρατιωτικό Νικολόπουλο, κάτοικο Αθηνών.

Στις αρχές του 1948 οι Πρόσκοποι στο Χαλάνδρι αποτελούνται από μία Τοπική Εφορία Προσκόπων με δύο συστήματα:

• 1ο Σύστημα με αρχηγό το Γεώργιο Λιοσάτο Δικηγόρο και Υπαρχηγό το Γιώργο Γκίνη

• 2ο Σύστημα με αρχηγό τον Φίλιππο Μπαχώμη Ιατρό Μικροβιολόγο και Υπαρχηγό τον Παναγιώτη Καλόσακα τελειόφοιτο του Γυμνασίου και μετέπειτα αξιωματικό του Στρατού

Τοπικός Έφορος ήταν ο Μοιρόπουλος, Διευθυντής του Υπουργείου ανοικοδομήσεως.

Το 1949 παραιτήθηκε ο Ιατρός Μπαχώμης από αρχηγός του 2ου και τη θέση του πήρε ο Τάκης ο Καλόσακας με Υπαρχηγό για μικρό χρονικό διάστημα τον αδελφό του τον Χάρη.

Το 1949 παραιτήθηκε και ο Γιώργος ο Γκίνης από υπαρχηγός του 1ου Συστήματος λόγω στράτευσής του και τη θέση ανέλαβε ο Σπύρος ο Σούστας. Στην πορεία υπήρξε διαφωνία μεταξύ Λιοσάτου και Σούστα με αποτέλεσμα να διαλυθεί το 1ο Σύστημα και ο Λιοσάτος να ιδρύσει το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων.

Τη δεκαετία του 1950 το Σύστημα στεγάζεται μαζί με το 1ο και το 3ο, στη Ρεματιά στο γνωστό σε όλους ΤΟΛ των Προσκόπων. Τα όνειρα όμως δεν διαρκούν πολύ και λίγο αργότερα το ΤΟΛ θα κατεδαφιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων.

Τον Αύγουστο του 1953 η Ομάδας μας εγκαταλείπει την κατασκήνωση της στο Κιάτο και συνδράμει στους σεισμούς της Ζακύνθου.

Το 1955 συμμετέχουμε στο διαγωνισμό προσφοράς υπηρεσίας στη μνήμη του Αντώνη Μπενάκη (Έπαθλο Μπενάκη 1954 – 1955).

Το 1956 o Τοπικός Έφορος Χαλανδρίου Γεώργιος Λιοσάτος, βραβεύεται από τον πρόεδρο του ΔΣ (Σοφιανού) στο Ζηρίνειο της Κηφισιάς.

Το 1959 συμμετέχουμε στο διαγωνισμό προσφοράς υπηρεσίας στη μνήμη του Αντώνη Μπενάκη (Έπαθλο Μπενάκη "5 έτη προσπάθειας 1955 - 1959").

Το 1960 συμμετέχουμε στο Χρυσό Ιωβηλαίο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (50 χρόνια από την ίδρυση του).

Το 1963 η Ομάδα μας έτυχε της πιο μεγάλης διακρίσεως και σε διαγωνισμό 144 ομάδων στο Προσκοπικό κέντρο ΠΥ-ΒΑ, με Αρχηγό τον Αντώνη Γκίνη, κατέλαβε στις ενωμοτίες την 1η, 2η και 3η θέση αναγκάζοντας τις ενωμοτίες των Αναβρύτων να πλασαριστούν στην 4η και κάτω θέσεις.

Το 1974 κατά την περίοδο της επιστράτευσης οι Πρόσκοποι του Συστήματος συμμετέχουν στην οργάνωση του Νοσοκομείου στο Κολέγιο.

Στις 12/5/1976 αναγνωρίσθηκε η λειτουργία του από το Σ.Ε.Π. μαζί με τα συστήματα 1ο Χαλανδρίου, 3ο Πολυδρόσου και 4ο Βριλησσίων.

Το 1978 μας απονέμεται το «Μαραθώνιον έπαθλον 1977» από την Περιφέρεια Προσκόπων Ανατολικής Αττικής.

Το Φεβρουάριο του 1981, στο σεισμό της Αθήνας, συνδράμουμε με στήσιμο σκηνών στο Χαλάνδρι.

Το 1986 το Σύστημα γίνεται μικτό και δίνει τη δυνατότητα στα κορίτσια της περιοχής μας να γνωρίσουν και να βιώσουν τον Προσκοπικό τρόπο ζωής. Είναι από τα πρώτα Συστήματα στην Ελλάδα που εφάρμοσαν την Συνεκπαίδευση, την κοινή δηλαδή παρουσία αγοριών και κοριτσιών στα τμήματα και τις Προσκοπικές δραστηριότητες.

Το Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς, στο σεισμό της Καλαμάτας, συνδράμουμε με έρανο και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το 1988 απονέμεται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων το μετάλλιο «Ευδόκιμης Υπηρεσίας», για την πολύχρονη προσφορά του Συστήματος.

Το 1990 συμμετέχουμε στον εορτασμό 80 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

1991 τρεις επιτυχόντες Πρόσκοποι Έθνους στη ειδική δοκιμασία στο Πήλιο.

1992 Βαθμοφόροι και Ανιχνευτές σώζουν λουόμενο από πνιγμό κατά τη διάρκεια κατασκήνωση στο Κάτω Λουτρό Κορινθίας. Απονέμεται έπαινος από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Το 1994 μέλη του Συστήματος συμμετέχουν στη πανευρωπαϊκή κατασκήνωση «Eurojam» της Ολλανδίας.

Το 1995 στον σεισμό του Αιγίου, δεκαμελής αποστολή βοηθάει στο στήσιμο των σκηνών. Έπαινος από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε όσους συμμετείχαν.

Απονομή από το ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το Αργυρό μετάλλιο, για την συνεχή παρουσία και βοήθεια μελών του Συστήματος στον ετήσιο έρανο.

Συμμετοχή στην Πανελλήνια εκστρατεία 1.000.000 δέντρα "Ημέρα Δάσους".

Το 1997 ένας επιτυχών Πρόσκοπος Έθνους στην ειδική δοκιμασία στη λίμνη Πλαστήρα.

Ο Φεβρουάριος του 1998 βρίσκει τα δύο Συστήματα του Χαλανδρίου να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μελών. Το Σύστημα μας είχε ανάγκη Βαθμοφόρων ενώ το 3ο Ναυτοπροσκόπων είχε ανάγκη παιδιών. Έτσι οι Βαθμοφόροι και των δύο Συστημάτων αποφασίζουν τη συγχώνευση με χώρο συγκεντρώσεων την λέσχη μας (2ο Δημοτικό σχολείο), μέχρι και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Το ίδιο καλοκαίρι μέλη του Συστήματος συμμετέχουν στην παγκόσμια κατασκήνωση «Jamboree” της Χιλής.

Το Σεπτέμβριο του 1999 στο σεισμό της Πάρνηθας, Βαθμοφόροι βοηθούν στον απεγκλωβισμό ατόμων στο κτήριο της Ρικομέξ. Δεκαπενταμελής ομάδα βοηθάει στο στήσιμο 3.000 και πλέον σκηνών που στήθηκαν από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Βαθμοφόροι προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους των καταυλισμών και διοργανώνουν ψυχαγωγικά προγράμματα για τα παιδιά των καταυλισμών. Έπαινος από το ΣΕΠ σε όσους συμμετείχαν.

Το 2000 συμμετέχουμε σε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Συμμετοχή στον εορτασμό 90 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Το 2001 οι Ανιχνευτές Χάρης Σκαραμαγκάς και Νίκος Βραχωρίτης ονομάζονται Πρόσκοποι Έθνους στην ειδική δοκιμασία στη Χίο.

Το 2005 η Ανιχνεύτρια Κασταλία Παπαδέα ονομάζεται Πρόσκοπος Έθνους στη ειδική δοκιμασία της Δράμας.

Το Μάρτιο του 2007 η Κοινότητα μας ξεκίνησε κοινές δράσεις με την 3η Χαλανδρίου.

Το ίδιο καλοκαίρι μέλη του Συστήματος βοηθούν σε πυροφύλαξη αλλά και κατάσβεση στις πυρκαγιές της Πάρνηθας, της Ζαχάρω και της Αρχαίας Ολυμπίας. "Εύφημος μνεία" στο Σύστημα και τους βαθμοφόρους του από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Το 2009 Μετά από πάρα πολλές αλλαγές λέσχης, αποκτούμε τη δικιά μας, μετά από χρόνιες προσπάθειές του ΑΣ Ιωάννη Στόκα «Ρακούν», παραχωρημένη από το Δήμο Χαλανδρίου.

Το 2010 επανιδρύεται η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του Συστήματος.

Τον Ιούνιο το Σύστημα μας σε συνεργασία με το 3ο Σύστημα και τον Δήμο Χαλανδρίου διοργάνωσε τον καθαρισμό της ρεματιάς του Χαλανδρίου (ύψος Αιθρίου), δράση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού. Η δράση επαναλήφθηκε και το 2011 στο ύψος του Αγίου Αθανασίου.

Τον Αύγουστο συμμετέχουμε στον εορτασμό 100 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στην πανελλήνια κατασκήνωση “Τζάμπορη» στα Καμένα Βούρλα.

Τον Οκτώβριο η ενωμένη Κοινότητα Χαλανδρίου ξεκινά κοινές δράσεις με την 4η Βριλησσίων με Αρχηγό τον Κώστα Κιούση "Αγριόχοιρο" της 4ης Βριλησσίων.

Τον Αύγουστο του 2013 η Κοινότητα μας πραγματοποίησε μια από τις πιο συγκινητικές δράσεις της, το "ταξίδι" σε Ίμβρο και Κωνσταντινούπολη.

Το Σεπτέμβριο του 2014 η Κοινότητα μας αποσπάται από την ενωμένη Κοινότητα Χαλανδρίου - Βριλησσίων.

Το Σεπτέμβριο του 2017 η Κοινότητα μας ενώνεται με την Κοινότητα του 3ου Χαλανδρίου.

Τον Ιανουάριο του 2018 παραχωρείται στο Σύστημα μας το παλιό κτίριο του Ατρομήτου.

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων έχει τιμηθεί με δύο μετάλλια εξαίρετων πράξεων για προσφορά σε σβήσιμο φωτιάς στην Πεντέλη και τον Άγιο Ανδρέα.
Thumbnail
ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 
 

Νικολακόπουλος

 

Παναγιωτόπουλος Α.

 

Δανιήλ Χ.

 

Μπράβος Ν.

 

Κατσουμπέλης Γ.

 

Μπαχώμης Φ.

 

Καλοσσακας Χ.

 

Καμπύλας Δ.

 

Δημαράς Π.

 

Σταυρόπουλος Δ.

 

Γιαννάκος Ν.

 

Γκίνης Α.

 

Στέλλας Μ.

 

Κόκκινος Ν.

 

Σάμιος Γ.

 

Γαλίτης Θ.

 

Μουζάκη Ε.

 

Γαβαλάς Γ.

 

Αξιώτης Σ.

 

Μουνδέλας Ν.

 

Παπαγιαννόπουλος Α.

 

Πιπέρας Ε.

 

Χαλδαίος Σ.

1998 - 1998

Τζιανετόπουλος Σ.

1998 - 1999

Τζουλάνε Δ.

1999 - 2000

Καλλιανιώτης Κ.

2001 - 2009

Στόκας Ι.

2009 - 2010

Ραφαηλίδου Μ.

2010 - 2013

Νιργιανάκης Ε.

2013 - 2016

Ταλάεβιτς Ο.

2016 - 2018

Ραφαηλίδου Μ.

2018 - Σήμερα

Κουτρουλή Φ.